Новини от област Стара Загора и България

Студенти по екология преминаха обучение по управление на отпадъците в депото на Стара Загора

Студенти по екология преминаха обучение по управление на отпадъците в депото на Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Студенти по специалността „Екология“ от 3 и 4 курс проведоха изнесено обучение в Регионалното депо за управление на отпадъците на Стара Загора. Така те получиха практически знания по дисциплините „Екологичен мониторинг“ и „Технологии за преработка на твърди отпадъци“.

Студентите бяха водени от своите преподаватели доц. Дияна Дерменджиева и докторант Светла Стойкова. През цялото време с тях беше Ирена Минчева, управител на фирма „Сорико“, която провежда цялостната организация и управление на депото за отпадъци в землището на село Ракитница.

Ирена Минчева е магистър по „Екология на селищните системи“ от Тракийския университет и отговори изчерпателно на всички въпроси, зададени от гостуващите в депото студенти.

„В „Сорико“ сме убедени, че е от голяма полза за студентите да изучават на място процесите в  Регионалната система за управление на отпадъците в Ракитница, която включва както Депото за отпадъци, така и претоварните станции. На практика тя е най-голямата в България“, каза Ирена Минчева.

„Сорико“ ООД оперира с отпадъците на 12 общини и 220 населени места, като работим и на претоварните площадки в Гълъбово, Гурково и Казанлък. От там отпадъкът идва в депото край Ракитница, където той се разпределя и депонира.

Студентите наблюдаваха организацията по цялостна преработка на отпадъците, в това число обезвреждане чрез депониране и оползотворяване с цел компостиране. Запознаха се и с документацията по собствен мониторинг на въздух, води, почви, проследиха цялостния цикъл на организация на отпадъците.

И в бъдеще Регионалната система за управление на отпадъците в Ракитница ще бъде център за изнесено обучение на студентите.

„Сорико“ сътрудничи не само с Тракийския университет, но и с различни учебни заведения - от детски градини до гимназиални екоклубове. Фирмата приема ученици на стаж и е отворена за мероприятия и сътрудничества, които биха направили бъдещите ни кадри на „Сорико“ подготвени не само на теория, но и на практика.

Коментари към новината

Още новини от Образование