Новини от област Стара Загора и България

Завод превърна ливада в пчелна градина и спечели награда за устойчиво развитие

2976 12/04/2024 20:12 Икономика Бизнес
Завод превърна ливада в пчелна градина и спечели награда за устойчиво развитие
Divident.€U Divident.€U

Заводът на "Стандард Профил" в Стара Загора помага и на пчеларите в района

Старозагорската компания за производство на каучукови уплътнения за автомобилната индустрия „Стандард Профил“спечели престижна награда за устойчиво развитие, която  беше връчена от ръководството на международната група, към която принадлежи - „Стандард Профил Груп“.

Предприятието превърна ливада в района на завода в медоносна пчелна градина, от която по време на работа ухае на индийски люляк, хибискус, върбинка, петунии и други едногодишни и многогодишни медоносни растения, за които работниците и служителите в предприятието се грижат сами.

„В началото, когато поехме инициативата за защита на биоразнообразието, много от нашите работници изразиха недоумение защо се занимаваме с това. Постепенно сами започнаха да се грижат за градината и дори да носят растения от вкъщи“, разказва Виолета Недялкова, координатор „Устойчиво развитие“ в „Стандард Профил България“.

Първоначално решават върху свободната площ от 6 дка в близост до завода да не косят тревата до късно лято и да не пръскат с препарати. Така предприятието помага на пчелите да имат достъп до храна, особено по време на ранната паша, когато има малко цъфнали растения. 

Зад идеята за градинка с медоносни растения стоят думите на физика Алберт Айнщайн: „Ако пчелата изчезне от земното кълбо, на човечеството ще му останат само четири години живот“.

Стандард Профил подарява на пчеларите дървен материал - опаковки от продуктите, които използва в производството. Те от своя страна го използват в кошерите и за да създават по-добри условия на живот на пчелите.

Днес инициативата, насочена към грижи за пчелите, се прилага в голяма част от останалите компании в холдинга.

Грижата за медоносната градина е само една от многобройните интересни инициативи в старозагорската компания.

В предприятието има създадена стройна система за разделно събиране на отпадъците. Хартия, велпапе, дървени палети  - всичко се събира на определени точки в завода и след това се изнася в определени часове.

„Преди да  започнем да се занимаваме с тази дейност, видях че изхвърляме голямо количество отпадъци. Искаше ми се да започнем да ги рециклираме, защото има глад на суровини в целия свят. Започнахме да рециклираме полиетилена, който е част от опаковките ни заедно с пластмасовите бутилки от напитки.

Със собствени средства направихме и събирателен пункт за капачки, който предаваме на „Капачки за бъдеще“.

Всички нови работници и служители минават обучение за това как се събират разделно отпадъците. Днес Стандард Профил България рециклира около 10 тона хартия на месец! Събраната пластмаса пък е около 600 кг месечно. Дървените отпадъци  са от порядъка на 4 тона. Компанията инвестира средства и в закупуване на подходящи съдове за разделно събиране на отпадъците.

„Всяка година в „Стандард Профил Груп“ се състезаваме помежду си в няколко категории: най-добре стартирал проект, добри практики за безопасност, устойчиво развитие и др. Много сме щастливи, че тази година взехме престижната награда за устойчиво развитие.

Устойчивостта в автомобилния бранш е нещо, което в голяма степен влияе на нашите клиенти и избора им на доставчик. Това, което предлагаме на клиентите си е не просто гарантирано намаляване на въглеродния ни отпечатък всяка година, но и гаранция, че бизнес практиките ни са етични и отговорни“, казва Виолета Недялкова.

„Стандард Профил Груп“ включва предприятия от Мексико, Мароко, два завода в Турция, в Китай, Южна Африка и в България.

Коментари към новината

Още новини от Икономика