Новини от област Стара Загора и България

Започва поетапно почистване на падналите и наклонени дървета в парк "Аязмото"

Започва поетапно почистване на падналите и наклонени дървета в парк Аязмото
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

От утре, 12 април започва поетапно почистване на падналите и изсъхнали дървета в старозагорския парк „Аязмото“. Дърветата ще бъдат нарязани, за да може да се изнасят лесно. След това чрез техника ще се товарят и извозват. Това съобщи на нарочна пресконференция в парк Аязмо Радостин Танев, зам.-кмет на Община Стара Загора по транспорт, екология, инвестиции и зелен преход.

В падналите дървета има корояди и други вредители, които влияят върху растенията, включително и на здравите. Голяма част от наклонените дървета са опасни за гражданите, подчертаха от общината.
„Надяваме се на първия етап почистването да продължи около 10 дни. Работата стартира от централната източна алея, минава в посока Генералската чешма. На следващ етап продължават към западната алея“, обясни Танев.

„Нека старозагорци да са наясно, че всяко едно от тези дървета е обследвано и описано от Община Стара Загора, заедно с Държавното горско стопанство.
Става дума за 417 паднали и 78 наклонени дървета в 10-метровата зона покрай основните алеи. Здрави дървета няма да бъдат рязани. Много е важно да кажем на гражданите и че в името на собствената им безопасност трябва да бъдат внимателни, тъй като ще има техника. Голяма част от дърветата ще бъдат изкарани на алеите, които ще бъдат почистени в рамките на 7 до 10 дни” – допълни Радостин Танев.

Той благодари на фирмите и организациите, които са се отзовали на поканата на Общината да се включат в почистването – “Загора Холдинг” (“Хранинвест”, “Прогрес”, “Наталия” и други), “Медина Мед”, “Пещострой”, Граждански клуб “Липа”, ТЕЦ “Марица-изток 2″.
На мястото на изсъхналите и паднали дървета ще бъдат засадени дървета от същите видове.

Коментари към новината

Още новини от Общество