Новини от област Стара Загора и България

Американски инвеститор ще внедрява по света безотпадните технологии на ЕлфиТех

2213 10/04/2024 15:45 Икономика Бизнес
Американски инвеститор ще внедрява по света безотпадните технологии на ЕлфиТех
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Пилотната инсталация за унищожаване на медицински отпадъци без емисии на ЕлфиТех заминава за щата Аризона

В началото на май в щата Аризона в САЩ ще заработи пилотната инсталация за безотпадно унищожаване на опасни медицински отпадъци, създадена от старозагорската високотехнологична компания „ЕлфиТех“ с ръководител проф. Жеко Ганев. Това съобщи на пресконференция в БТА – Стара Загора той, заедно с Хенрик Бриксен, мениджър на американската компания E-Ficient Solutions LLC, специализирана в преработването на отпадъци и собственикът на машиностроителния завод „Петал“ в Румъния Барага Перино, където ще се изпитват и произвежда част от оборудването на инсталациите.

Барага Перино (в средата) и Хенрик Бриксен

„Това е гениална технология, която може да промени света. Технологията на проф. Жеко Ганев ще може да се използва не само за неутрализиране на опасните медицински отпадъци, които са огромен проблем за САЩ, но и в много други човешки дейности, които сега оставят голям въглероден отпечатък в атмосферата, както и отделят други замърсители“, каза Хенрик Бриксен.

Това, което прави инсталациите на „ЕлфиТех“ уникални, е че могат да преработват отпадъци и газове като въглероден диоксид с нулево отделяне на емисии в околната среда, като от тях се извлича полезен продукт. Той може да бъде горивен газ като диметил етил, от който се получава метан, амоняк или друг продукт с висока стойност на международните пазари.

Като вторичен резултат от преработването на отпадъци инсталацията на проф. Ганев отделя водното съдържание от тях, като произвежда от него синтетичен водород в достатъчно големи количества за добър икономически ефект.

Пред пилотната инсталация

„Уникално е, че системата на проф. Ганев дава като краен резултат 99% чист продукт, без нужда от допълнителна обработка, която да го оскъпява. Това е бъдещето!“, беше категоричен Хенрик Бриксен. Той посочи, че досега компанията му E-Ficient Solutions LLC е работила само в сферата на преработване на отпадъци, но вече ще се развива и в посока енергетика, благодарение на технологията на проф. Жеко Ганев.

Едно от направленията, в които ще може да се използват технологичните решения на „ЕлфиТех“ в САЩ е въглищната енергетика, посочи Бриксен. За Divident.EU, той потвърди, че вече има запитване от американски компании за изграждане на инсталации във въгледобивни предприятия, които искат да добиват метан от въглища без да отделят емисии, както и от американски въглищни топлоцентрали, които също търсят екологично решение, след като миналата година американският Сенат наложи забрана за внедряване на технологии, които замърсяват околната среда.

Пилотната инсталация на „ЕлфиТех“ вече е завършена и работи тестово в базата на компанията в старозагорското село Подслон. Тя е изградена по поръчка и с инвестиция на E-Ficient Solutions LLC. Няколко часа преди брифинга представители на американската фирма и румънския завод заедно с български политици и представители на общини от страната видяха на живо как работи съоръжението. То тежи 60 тона, високо е 8 метра, но може да се разглобява до степен да бъде пренесено лесно от едно място на друго. В този смисъл инсталацията е мобилна, посочи проф. Ганев.

Проф. Жеко Ганев

Революционното в неговата технология е, че тя може да добива промишлени количества метан, докато подобни разбработки по света в момента са на етап добив на около 50 милилитра на час.

 „Това е нещо реално, а не поредните книжни разработки за усвояване на едни милиарди по някакви програми. Имаме физико-химична разработка, защитена с пет патента, посочи проф. Ганев. Той изрази съжаление, че изобретението му едва ли ще бъде внедрено някъде в България на този етап, въпреки че по думите му е можело да спаси комплекса Марица Изток. По негови изчисления инвестиция от около 600 милиона лева може да реши окончателно проблема с отделяне на въглеродни емисии от маришките тецове и те да работят още десетилетия без никакво замърсяване на околната среда. Според Ганев проблемът е в силното лоби в управлението на страната, което има интерес от заплащането на парникови квоти.

Коментари към новината

Още новини от Икономика