Новини от област Стара Загора и България

Възможностите за внедряване на системи за съхранение на ел.енергия ще разгледат на кръгла маса в Стара Загора

1800 10/04/2024 14:10 Икономика Бизнес
Възможностите за внедряване на системи за съхранение на ел.енергия ще разгледат на кръгла маса в Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Центърът за изследване на демокрацията съвместно с Търговско-промишлена палата Стара Загора организират кръгла маса на 11 април 2024 г. в Стара Загора, на която ще се обсъдят възможностите, които биха се разкрили пред българския бизнес в процеса на внедряване на системи за съхранение в енергийната система на България. Събитието ще се състои в Комплекс „Зеления хълм“.

Стара Загора е регионът, в който се очаква процесът на зелена трансформация да има най-осезаеми последици. Това включва и интегрирането на ВЕИ технологии и системи за съхранение на енергия. Батерийните технологии ще улеснят пътя към декарбонизацията и ще предоставят на електроразпределителните дружества сигурност при нарастването на присъединените към мрежата променливи технологии за възобновяема енергия като вятърна и слънчева енергия. За да бъде оползотворен максимално техният потенциал е необходимо да се направи преглед на основните регулаторни и икономически пречки, както и да се споделят добри практики от най-напредналите пазари в света за преодоляването.

В първата част на събитието ще бъдат обсъдени възможностите за развитието на енергийната система на България чрез схемите за финансиране на системи за съхранение, които са включени в Националния план за възстановяване и устойчивост. Ще бъдат идентифицирани и възможните подходи за премахването на пречките пред отключването на целия сектор. Във втората част, представители на бизнеса ще разкрият техните планове за инвестиции в сектора и ролята, която могат да изиграят батериите за продължаващата децентрализация на електроенергийното производство и потребление като подход, както за декарбонизация на бизнес процесите, така и за оптимизиране на производствените разходи.

На основата на дискусиите ще бъдат разработени краткосрочни и дългосрочни мерки за развитието на сектора в контекста на стратегическите национални документи - Интегриран план за Енергетика и климат и Териториалните планове за справедлив преход.
Кръглата маса ще се опита да даде отговор на следните въпроси:

• Какви възможности за развитие на регионалната икономика на Стара Загора би отключило ускореното внедряване на системи за съхранение на енергия?
• Кои са най-добрите практики в Европейския съюз за максимизиране на ползите за местните предприятия и общности?
• Какви са основните предпоставки пред успешното разгръщане на системите за съхранение на енергия в област Стара Загора?
Сред участниците в кръглата маса ще бъдат:
• Румяна Грозева, Изпълнителен директор, Агенция за регионално икономическо развитие
• Димитър Цвятков, Партньор и Съ-ръководител, отдел Енергетика, проекти и строителство, Си Ем Ес София
• Иван Цанков, Изпълнителен директор, AES България
• Цветелина Бориславова, Председател на Надзорния съвет, Българско-американска кредитна банка
• Драгомир Иванов, Изпълнителен директор, Хидрогенера
• Димитър Бартов, Управител, Синергон Енерджи
• Красимира Соколова, Зам. Председател, Търговско-промишлена палата - Стара Загора

По време на събитието ще бъдат представени и резултатите от проект Кръгова икономика Норвежка подкрепа за зелени иновации в МСП

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика