Новини от област Стара Загора и България

Служебният кабинет на Главчев встъпи в длъжност

5564 09/04/2024 10:22 Политика Власт
Служебният кабинет на Главчев встъпи в длъжност
Divident.€U Divident.€U

Служебният кабинет на Димитър Главчев положи клетва и встъпи в длъжност. Това е 103-ото правителство на България и деветото служебно. Следвайки новите правила в Конституцията, приети в края на миналата година, президентът Румен Радев определи кой да застане начело на служебния кабинет. Съставът му бе предложен от посочения за служебен министър-председател Димитър Главчев.
Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстваха на церемонията по полагане на клетва от служебното правителство пред парламента. Във вече предложеното служебно правителство, служебният премиер Димитър Главчев е направил само една промяна.
Служебен министър на външните работи ще бъде Стефан Димитров, а не Ивайло Ценов, както бе в проекта на структура и състав обявен на 5 април. Стефан Димитров е дипломат от кариерата и посланик на България в Черна гора. Четирима министри и трима зам.-министри от последното редовно правителство са назначени на министерски постове в служебния кабинет.

Машинно гласуване и нисък дял на недействителните бюлетини - тези две условия постави бившият премиер акад. Николай Денков като гарант, че служебното правителство се е справило с основната си задача - да проведе честни и свободни избори.


По време на официалната церемония по предаване на властта в Министерския съвет Денков призова парламента да не инициира промени в Изборния кодекс в оставащите точно два месеца до изборите.


Димитър Главчев обяви, че кабинетът му ще бъде "гарант за стабилност" и добави, че с решението си да състави кабинет е предпазил страната от конституционна криза. Служебният премиер обяви, че няма да позволи да бъде въвличан в предизборни страсти.

 

Коментари към новината

Още новини от Политика