Новини от област Стара Загора и България

69 младежи са ползвали услугата "наблюдавано жилище" в Стара Загора

69 младежи са ползвали услугата наблюдавано жилище в Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

За последните 14 годни - за периода м. април, 2010 г. - м. април, 2024 г., в услугата „Наблюдавано жилище“ в Стара Загора са били настанени общо 69 лица – 46 младежи и 23 девойки, отчитат от Сдружение „Самаряни“ . От тях, 57 са израснали в социални институции, а 12 са били отглеждани в семейна среда.

Още през 2010 г., Сдружение “Самаряни”, започва да подкрепя млади хора в “Наблюдавано жилище” (НЖ), за да продължат напред в живота си самостоятелно и уверено.


НЖ е място за живот и подкрепа на младежи, навършили 18 години, на които им предстои да започнат да водят независим начин на живот, след напускане на център за настаняване на деца или преходно жилище, както и млади хора, останали без подкрепа и дом, преди да са навършили 25 години.


Младите хора получават необходимата им подкрепа в НЖ - индивидуално договорени социални услуги, след като получат насочване от Дирекция “Социално подпомагане”. Те се настаняват в един от два възможни апартамента в жилищни блокове, намиращи се в кварталите „Железник” и „Зора”. Всеки от апартаментите разполага с необходимото оборудване и удобства за осигуряване на достоен живот в общността. Предоставяните услуги на младите хора включват следното: предоставяне на резидентна грижа; информиране и консултиране; застъпничество и посредничество, включително и придружаване при необходимост; обучение за развиване на умения, подкрепа за достъп до здравна помощ – извършване на профилактични прегледи, ориентиране в системата от институции, съдействие за подаване на документи за ТЕЛК, и др.


През изтеклите 14 години, голяма част от младите хора получават съдействие при търсенето и намирането на подходящо работно място. Към момента на съответното им настаняване, само 19 от младежите са били трудово заети, а за споменатия по-горе период, 26 души са започнали трайно работа на трудов договор, а други 12 души са имали ангажименти по трудови правоотношения, макар и да са били непостоянни и спорадични.
Към настоящият момент, в ДСП - гр. Стара Загора има подадени заявления от 2 лица с искане за настаняване в услугата.


Своят Рожден ден “Наблюдавано жилище” - гр. Стара Загора, ще отбележи на 05.04.2024 г., от 17.00 часа, в залата на Централното управление на Сдружение “Самаряни”.
Сред гостите ни ще бъдат: Павлина Делчева, Заместник-кмет общинска собственост, здравеопазване и социални дейности, експерти и служители от Отдел “Здравеопазване и социални дейности”, Отдел “Общинска собственост”, Звено “Жилищен фонд” на Община Стара Загора, Директорът на Дирекция “Социално подпомагане”, Началник отдел “Закрила на детето”, директори на ЦНСТ, както и такива за деца и младежи с увреждания в гр. Стара Загора и гр. Карнобат, Преподаватели от Тракийски университет - Стара Загора, младежки работници от Международен младежки център, доброволци и дарители.

Коментари към новината

Още новини от Общество