Новини от област Стара Загора и България

Кризата в комплекса „Марица изток“ удря пазара на имоти в Стара Загора?

14371 05/04/2024 11:45 Строителство Имоти
Кризата в комплекса  Марица изток  удря пазара на имоти в Стара Загора?
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

По данни на НСИ за четвъртото тримесечие на 2023 г. ръстът в жилищните цени в България спрямо предходното тримесечие е едва 1.2%. Рекордьор по ръст на цените по официални данни в страната за този период е Стара Загора. В областния град поскъпването е 8.2% - по-чувствително при старото строителство (8.9%), отколкото при новото (6.7%).

На фона на повишените цени за Стара Загора обаче, последното тримесечие на 2023 г. е и най-слабото като сделки за последните 5 години. През изминалата 2023 г. сделките с недвижими имоти по данни на Агенцията по вписванията в Стара Загора са намалели с 16,21% в сравнение с предходната 2022 година.

Според Живка Кондева, собственик на една от големите агенции за недвижими имоти в Стара Загора - „Рока", офертните цени, които обявяват продавачите действително са по-високи, но реалните сделки се сключват на по-ниски нива. "Хората мислят, че след като има инфлация, те трябва да вземат и значително по-висока цена за имота си. На исканите цени обаче купувачи почти не се намират.

„За мен базата на цените на жилищата в Стара Загора е около 1000 евро/кв. м. по БДС в центъра на Стара Загора за ново строителство и най-много 1100 евро/ кв.м. за ремонтирано жилище старо строителство. От там нататък може да варира цената, но с малко.

През последното тримесечие на миналата година търсенето на имоти в Стара Загора беше изключително слабо. Едва към края на годината се усети леко съживяване“, казва Кондева.
Според нея до голяма степен ситуацията на пазара на имоти в Стара Загора се диктува от тази в комплекса „Марица изток“.
Голяма част от купувачите на пазара на имоти в Стара Загора са хора, работещи в комплекса. Те можеха да теглят кредити и бяха активни участници на пазара на имоти в града. С несигурността на бъдещето им обаче намаля и търсенето на имоти от работещи в комплекса“, казва Кондева.

Председателят на Националното сдружение недвижими имоти в Стара Загора Бисер Орлов обясни пред Divident.EU, че ръста в цените на имотите в града през четвъртото спрямо предходното тримесечие на изминалата година е, че Стара Загора е била доста изостанала като ценови нива от останалите големи градове. "На моменти цените на имотите в Стара Загора бяха съпоставими с тези в малки градове като Ямбол, Търговище и други подобни", казва Орлов.

Търсенето на имоти не се е повишило през последния месец на тази година, нито цените на имотите са паднали, подчертава Орлов. Според него обаче този застой не се дължи на кризата в комплекса Марица изток. Орлов посочва, че в момента дори се усеща сезонно раздвижване на пазара, най-вече за селски имоти около Стара Загора.

Коментари към новината

Още новини от Строителство