Новини от област Стара Загора и България

От 1 юли битовите клиенти излизат на свободния пазар на електроенергия

От 1 юли битовите клиенти излизат на свободния пазар на електроенергия
Divident.€U Divident.€U

В преходния период цените за битовите клиенти няма да се променят

От 1 юли 2024 г. битовите клиенти ще излязат на свободния пазар на електроенергия, регулиран пазар вече няма да има, а НЕК ще изгуби ролята си на обществен доставчик. Това са част от промените, свързани с пълната либерализация на пазара на електроенергия.
С либерализацията на електроенергия пазар у нас, от 1 юли 2024 г. цената на тока за бита вече няма да се определя от енергийния регулатор по познатия от години начин.

Това ще прави правителството, което ще решава каква да е едногодишната базова цена за домакинствата. Формулата за изчисляването ѝ все още не е готова. Предполага се, че ще следва досегашния модел за осредняване на борсовите стойности за минал период и прогнозиране на бъдещи пазарни цени с инфлация и "други фактори".

Министерският съвет ще определи базовата цена от 1 юли 2024 г., която ще плащат крайните потребители, но електроснабдителните дружества вече ще трябва да купуват тока за клиентите си от борсата, където тарифите варират.
Според законовия механизъм от 1 юли трите електроснабдителни дружества - "Електрохолд", ЕВН и "Енерго-Про"- ще купуват тока за бита от борсата. Когато обаче цената на свободния пазар е по-висока от базовата, разликата в сметката за ток до базовата цена ще се покрива от Фонда за сигурност на електроенергийната система (ФСЕС).

Ако пък електроенергията на борсата е по-евтина, трите дружества ще внасят разликата под базовата цена във ФСЕС. В сметките си крайните потребители ще виждат на каква стойност е изразходваната от тях енергия, каква част от крайната сума е базисната цена, която те трябва да платят, и каква компенсация ще дава на снабдителните дружества ФСЕС или те ще му дават.
Енергийният регулатор ще продължи да определя само таксите за мрежови услуги – за пренос и разпределение на електриенергия и за достъп да мрежите. Какви ще са те, ще зависи от признатите от комисия оперативни и инвестиционни разходи.

Коментари към новината

Още новини от Икономика