Новини от област Стара Загора и България

Български стартъпи ще стимулират ценните служители чрез бонуси в акции

975 04/04/2024 16:14 Икономика Бизнес
Български стартъпи ще стимулират ценните служители чрез бонуси в акции
Divident.€U Divident.€U

Платформата SeedBlink за управление на дялови участия в сътрудничество с Адвокатско дружество „Гугушев и партньори" обяви днес пускането на ESOP Design като цялостно решение. Чрез него за първи път в България стартиращите компании, които искат да дават като възнаграждение на служителите си дялово участие в своята стратегия за растеж, ще могат да го правят.

Българските предприемачи, които искат да възнаграждават ценните за тях служители с акции, ще могат ползват програмата ESOP Design. Тя е първото цялостно решение за възнаграждение на служители в стартиращи компании чрез дялове от тях, съобразено със специфичната правна и данъчна среда в България.

Това става възможно благодарение на промените в Търговския закон, които допълват усилията на местните институции да насърчат гъвкавостта на стартъпите чрез въвеждането на нов вид търговско дружество - Дружество с променлив капитал (ДПК), което ще улесни промени в капитала в зависимост от корпоративното развитие на дружеството, включително получаването на дялове от служителите.

Тази програма опростява процеса на създаване и управление на плановете за притежание на акции от служителите (т.нар. ESOP) за българските компании, като съчетава опита на специалисти в областта на правото, данъчното облагане и дигиталното управление, предоставяйки на основателите инструменти и експертни познания за прилагане на ефективни ESOP планове, съобразени със специфичната правна и данъчна среда в България. Партньорството по програмата ESOP Design е в съответствие със стратегическия стремеж на SeedBlink да насърчава дяловото участие в Европа.

През 2024 г. SeedBlink има за цел да разшири обхвата на платформата за управление на собствен капитал Nimity, като опрости плановете за притежаване на акции, процеса на финансиране и комуникацията с инвеститорите.

 „Желанието да се включат служителите в успеха на стартиращите предприятия е по-актуално от всякога. ESOP Design отговаря на тази нужда, като улеснява бизнеса в създаването, стартирането и управлението на плановете за собственост на служителите, като по този начин привлича, ангажира и мотивира най-ценните си специалисти.", казва Ангел Хаджиев, регионален директор за Югоизточна Европа в SeedBlink.

Доскоро ограничени само до висшето ръководство на най-големите публични международни компании в България, ESOP плановете днес оказват положително влияние върху имиджа на стартъпите пред потенциални инвеститори и насърчават служителите да дават своя принос към екосистемата.

„С популяризирането на ESOP в стартъп екосистемата, ние се съобразяваме интересите и насърчаваме следващото поколение бизнес ангели в Европа. Планираме да разширим концепцията с партньори в още европейски държави през следващите месеци.", добавя Ангел Хаджиев.

Адвокат Виктор Гугушев, старши партньор в „Гугушев и партньори“, заявява: „Плановете за притежаване на акции от служителите насърчават култура на отговорност, задържат квалифицирани специалисти и стимулират предприемачеството. Така нареченият ESOP Design има за цел да направи съдържанието на такава програма лесно достъпно и да опрости нейното създаване, прилагане и управление. Щастливи сме, че можем да допринесем за постигането на стратегическата цел на SeedBlink и Nimity."

ESOP Design: опростяване на участието на служителите

Българските предприемачи, които се интересуват от инициативата ESOP Design, могат да вземат участие в онлайн събитие на 18 април от 17:00 ч. (участието е безплатно, като е необходима предварителна регистрация на този адрес. Те ще научат за влиянието, което плановете за притежаване на акции от служителите могат да окажат върху растежа на една компания. Събитието ще предостави и възможност на професионалисти и лидери от бранша да обсъдят насърчаването на култура на успех и иновации в своите организации.

Откакто пусна своята платформа за управление на собствен капитал Nimity, през юни миналата година, SeedBlink привлече над 10 000 представители на компании и акционери към нея. Също така, успешно е интегрирала над 2500 структури на собствеността и е улеснила ESOP планове за над 500 бенефициенти. Тези постижения спомагат за позиционирането на SeedBlink като единствената европейска платформа, която обединява финансиране, управление на собствен капитал и вторичните транзакции за частен капитал в една екосистема.

SeedBlink SA е регистрирана в регистъра на румънския орган за финансов надзор (ASF) под номер PJR28FSFPR/400001 от 3 ноември 2022 г., с паспорт на ЕС съгласно регистъра на доставчиците на услуги за групово финансиране на Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA).

Снимка: free photo by Canva, Pexsels.com

Коментари към новината

Още новини от Икономика