Новини от област Стара Загора и България

Тракийският университет ще издава дипломи на специалисти, признати в САЩ и Европа

Тракийският университет ще издава дипломи на специалисти, признати в САЩ и Европа
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Тракийски университет – Стара Загора и DTMD – Люксембург поставят началото на продължаващото образование в европейска мрежа

Договор за сътрудничество сключиха официално днес ректорът на Тракийския университет проф.Добри Ярков и ректорът и основател на люксембургския университет DTMD за дигитални технологии в медицината и денталната медицина - проф. Ралф Рьослер.
Той дава възможност за следдипломна специализация на стоматолози и лекари и получаване на диплома, която им дава възможност да работят в цял свят. На базата на споразумението дипломите ще бъдат подписвани от двамата ректори.

Университетът DTMD за дигитални технологии в медицината и денталната медицина е в топ 100 световни университети. Разполага с международна мрежа от висококвалифицирани преподаватели от европейски университети и университетски болници , научни институти , академични преподавателски практики и международни професионални дружества, сертифициран по DIN/ISO. Преподавателската и изследователската дейност на DTMD University е акредитирана в цяла Европа.
В DTMD University се обучават 200 000 специализанти от цял свят. Учебният процес се води от най-добрите учени.

„Ние сме първите, които влизат в тази територия на следдипломно обучение и събираме усилията и възможностите на двата университета. Стартираме в областта на стоматология и медицината. Следваща стъпка е ветеринарната медицина. Ще продължим по всички направления, по които работи Тракийския университет“, каза проф. Ярков.

Такава колаборация се случва за първи път в света, допълни той. Завършващите специализанти ще имат най-високо ниво на компетенция.
Договорът поставя началото на продължаващото образование в европейска мрежа. Основната стратегическа цел е сътрудничеството между Тракийския университет като традиционен мултипрофилен университет и DTMD Люксембург като дигитален университет за следдипломно обучение да бъде едно от първите в света, в което се използва синергията за изграждане на репутация на устойчива международна институция с отлично образование и обучение.

Подбраните ключови теми, като медицина, стоматология, дигитални технологии, One Health или продоволствена сигурност отразяват особено изразените силни страни на двата университета и също имат голямо социално, икономическо и научно значение.
„От 31 януари в Тракийския университет стартира работа нов факултет по дигитални и зелени технологии - в контекста на зелената сделка. Имаме над 1000 студенти от чужбина и подготвяме специалисти в глобален аспект“, каза пред гостите проф. Ярков.
Той допълни, че съвместните дейности на двата университета в областта на следдипломната специализация започват още тази есен.

Коментари към новината

Още новини от Образование