Новини от област Стара Загора и България

Бончо Григоров: Неофициално мнозинство диктува решенията в Общинския съвет на Стара Загора

5954 03/04/2024 14:13 Политика Власт
Бончо Григоров: Неофициално мнозинство диктува решенията в Общинския съвет на Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Бончо Григоров е общински съветник от „Продължаваме Промяната“. Председател е на ПК по образование, наука и правата на децата в Общинския съвет, родом е от град Стара Загора.
Завършва Софийски университет „Св. Климент Охридски“, специалност "Молекулярна биология", притежава магистърски степени по „Медицинска химия“ и „Репродуктивна биология“. Доктор е по "Биоорганична химия" и защитава специалност по "Медицинска биология".
Повече от десет години е преподавател в Медицинския факултет на Тракийски университет. Завежда звено за молекулярно-генетична диагностика в една от големите частни болници в града.

- Господин Григоров, през последните две седмици Общинският съвет на Стара Загора беше подложен на изпитание със случая „Янков“. Какво е Вашето становище по този случай?
- Моето становище е, че има решение на Върховния касационен съд и то трябва да се изпълни. Тук няма какво да се обсъжда. Документацията трябва да стигне до Общинската избирателна комисия, тя да вземе решение. Законът е достатъчно ясен.
Друг е въпросът, че това решение хвърля петно върху Общинския съвет на Стара Загора. Интересно беше на последната общинска сесия - като че ли никой не искаше да повдигне тази тема, все едно решението на съда срещу един общински съветник, купувал гласове, е нещо нормално. Може би тази ситуация е заради факта, че председателят на Общинския съвет е от партията на осъдения. Виждаше се подкрепата за Янко Янков от явното мнозинство в местния парламент. Това мнозинство стана ясно още на първото заседание, когато беше избран председателят на Общинския съвет с гласовете на ГЕРБ, ДПС, Алтернатива на гражданите – ВМРО, Левицата, Бъдеще за Родината. Точно това мнозинство на последното заседание на Общинския съвет мълча по случая Янков. Нашата група внесе сигнал до Антикорупционната комисия. Очакваме да видим какво ще отговори тя.

Сигналът ни по-скоро беше за председателя на Общинския съвет. В съдебното решение е записано, че председателят на Общинския съвет Ивета Лазарова е дала неверни показания пред съда. Юридическо право да искаме оставката ѝ нямаме, затова пуснахме сигнал към Антикорупционната комисия. В Етичния кодекс на Общински съвет Стара Загора, в чл. 2, т.2 е записано, че общинските съветници са длъжни с поведението си да бъдат достойни за доверието и уважението на обществото.

- Трябва ли да продължи Ивета Лазарова да води Общинския съвет, според Вас?
- Мнението ми е, че тя трябва да осъзнае ситуацията сама за себе си, да изпита вътрешна нужда и потребност да си подаде оставката.

- Имаше и друг казус на последното заседание на Общинския съвет, продиктуван от решението на общинските съветници да дадат за застрояване 9 дка гора в близост до Богородична стъпка. Защо, според Вас, колегите ви взеха отново това решение, след като то беше върнато от областния управител като незаконосъобразно?
- Тук не става въпрос за единомислие на общинските съветници, а по-скоро за защита на нечий интерес. Проблем е, че в случая общинските съветници се ръководят не от обществения, а от частния интерес и това трябва да се знае.
От името на ПП-ДБ входирахме, както знаете, жалба до областния управител по чл. 62 от ЗУТ, който е в противоречие с взетото решение. Това е основата за незаконосъобразността на решението. За съжаление, общинските съветници не се съобразиха със закона и отново приеха решението. Част от следващите ни действия ще бъдат отново да сигнализираме областния управител за взетото решение, а тя да сезира Административния съд.

- Ваш колега в местния парламент обвини ПП-ДБ в скрита коалиция с „Възраждане“. Има ли такава?
- В случая между ПП-ДБ и „Възраждане“ няма коалиция, по-скоро има становище, което съвпада с интересите на обществото – да не се затрие гора в едно от най-привлекателните за хората места в общината и Старозагорските бани да се превърнат в поредния бетониран псевдокурорт.

- Кои са най-важните решения, които прие Комисията по образование в Общинския съвет, която оглавявате?
- В Комисията през последните няколко месеца не е имало проблем или казус, който налага тежки дебати. В образованието консенсус има от всички представени партии. Обединяваме се единодушно да се работи за подобряване качеството на образованието.
Ще бъдат инвестирани немалко средства в образователната инфраструктура в община Стара Загора благодарение на правителството Денков.

Новата детска градина, която ще се изгради в кв. „Железник“, е благодарение на финансиране на МОН. За първи път в държавния бюджет бяха включени проекти на общините без пристрастия, като по тази линия за Стара Загора има отпуснати 50 милиона лева, които ще финансират реновирането на 8 обекта.

- Внесохте предложение в Общинския съвет за създаване на Временна комисия във връзка със създаване на спортен общински медицински център, което не беше прието. Защо?
- Имахме предложение за създаване на Временна комисия, която да прецени има ли необходимост от спортен общински медицински център. Идеята беше да се проучи общественото мнение, да се създаде стратегия за съвременен общински спортно-медицински център, в който да има не само ортопеди, спортен лекар, рехабилитатор, кинезитерапевт но да има и ендокринолог, нутриционист, психолог за подкрепа на младите състезатели да се извършват съвременни изследвания, които да персонализират подхода към всеки спортист. В момента такава комплексна услуга не съществува, липсва и скрининговият подход, поради което много талантливи спортисти получават нелепи контузии, които могат да се предотвратят. Предложението не беше прието, тъй като не беше подкрепено от явното мнозинство в местния парламент. В тази връзка и не само останах с впечатлението, а в последствие се изясни,че за да бъде прието едно независимо какво предложение трябва да е предварително съгласувано, за да получи подкрепата от явното мнозинство. И в такъв случай питам къде е свободния дух, къде е критичното мислене, как ще защитават обществения интерес, когато партийнополитическият слугинаж надделява над прагматичните решения?

- Предстоят ни избори. Защо, според Вас се стигна до тях?
- Имаше декларация преди 9 месеца с ясно разписани правила, задачи. Част от тях се постигнаха, други тепърва щяха да бъдат изпълнявани.
Липсата на желание да се променят службите, регулаторите и съдебната система, доведе до прекратяване на взаимоотношенията с некоалиционните партньори. Според мен, ГЕРБ предварително са били с тази нагласа. Имахме в събота Общо събрание на „Продължаваме Промяната“. Публично академик Денков съобщи, че всъщност некоалиционните партньори още от месец януари са преустановили активна работа и дейност по общите законопроекти. Това е било сигнал, че нещата вървят в тази посока.

- Спечели или загуби „Продължаваме Промяната“ от коалицията с ГЕРБ?
- Надявам се, че никой не смята, че ни е било лесно да работим с ГЕРБ. Беше поставено на предна позиция бъдещето на България, проатлантическия път на страната ни пред вътрешнопартийните и електорални предпочитания.

В крайна сметка не беше постигнато малко – Шенген по въздух и по вода, вдигнаха се заплати в здравеопазването, образованието, системата на МВР, в други сектори. Компенсирани бяха до голяма степен геополитическите събития, които доведоха до повишаване на инфлацията след короновирус, енергийна криза, ситуацията в Украйна.. Ще излезе и официална статистика на направеното от правителството, с която хората ще могат да се запознаят.

Коментари към новината

Още новини от Политика