Новини от област Стара Загора и България

Млади таланти очароваха публиката в деветнадесетото издание на конкурса "Глас на Нова Загора"

864 22/03/2024 16:51 Култура Сцени
Млади таланти очароваха публиката  в деветнадесетото издание на конкурса  Глас на Нова Загора
Divident.€U Divident.€U

Една добра стара традиция беше възобновена на 20 и 21 март в гр. Нова Загора – провеждането на регионалния конкурс за популярна и народна музика „Глас на Нова Загора“. Неговите организатори - Община Нова Загора, НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“ и Школа по изкуствата „Илия Аврамов“ към читалището, застанаха зад тази идея и конкурсът отново се вписа със своето деветнадесето издание в Културния календар като част от програмата, посветена на 70-тата годишнина от основаването на ОШИ „Илия Аврамов“.

„Колко е хубаво, че „Глас на Нова Загора“ е точно в първите дни на пролетта! Да ни е хубаво, да ни е слънчево, да ни е усмихнато.“, с тези думи кметът на Община Нова Загора Галя Захариева се обърна към присъстващите на откриването на събитието. Тя припомни поговорката „Който пее, зло не мисли.“ и изрази радостта си, че е сред толкова „добри“ хора, които обичат песента. Пожела на децата да са здрави, а на техните родители и учители да продължават да подкрепят таланта им и подчерта огромното си удоволствие, че конкурсът отново се провежда. Г-жа Захариева изказа благодарност на организаторите, на преподавателите и участниците „за енергията, за нестихващата завладяваща любов към изкуството“ и пожела успех на всички тях през двата конкурсни дни.

За участие бяха подадени заявки от 14 камерни състава и 50 индивидуални изпълнители в двете категории – поп пеене и народно пеене, разделени в 4 възрастови групи: предучилищна възраст, до 3-ти клас, до 7-ми клас и до 12-ти клас.
На 20 март на сцената се качиха таланти в категорията поп пеене, а на 21 – в народно пеене. Те бяха оценявани от жури в състав: Павел Петков - преподавател по „поп и джаз пеене” в НУМСИ „Христина Морфова“, гр. Стара Загора, Сашка Петрова - преподавател в НУФИ в гр. Котел, Андония Спасова - директор на ОШИ „Илия Аврамов”, гр. Нова Загора и Станимира Кънчева - началник отдел „Култура, медийна политика и интеграция на малцинствата“ в Община Нова Загора.

През първия конкурсен ден прозвуча поздрав от Виктория Добрева – десетокласничка в НУМСИ „Христина Морфова“ гр. Стара Загора, започнала своя път в музиката като възпитаничка на ОШИ „Илия Аврамов“ и носителка на отличие в поп пеене през 2019 г.
20 и 21 март изпъстриха с емоции Школата по изкуства. Младите изпълнители на общината превърнаха първите дни на пролетта в истински цветен концерт, който не само донесе много радост, но и постави пред сериозно изпитание работата на уважаемото жури.

Многобройните участници от класовете на ОШИ „Илия Аврамов“, детски градини и училища в гр. Нова Загора потвърдиха отново колко даровити са те и какво богатство е изкуството. Всеки участник отнесе за спомен красива грамота за участие.
Най-добрите бяха отличени в края на всеки от конкурсните дни. Своите дипломи и награди – статуетка с емблемата на конкурса, те получиха от членовете на журито и секретаря на НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“ Елена Арабаджиева, сред заслужените аплодисменти на своите родители и учители.

Кметът на Община Нова Загора Галя Захариева връчи Почетни плакети със знака на Община Нова Загора на носителите на най-високата награда на конкурса. Ралица Коларова от клас „поп пеене“ с ръководител Иванета Маркова към ОШИ Илия Аврамов“ спечели приза „Глас на Нова Загора“ в категорията поп пеене. „Глас на Нова Загора“ в категорията народно пеене стана Йоана Колева от клас „народно пеене“ с ръководител Велина Стайкова, отново към Школата домакин.
Кметът г-жа Захариева благодари на всички, в резултат на чиито труд Нова Загора отново се радва на свое любимо събитие, благодарение на което даровитите новозагорчета могат да се изявят и да споделят със своята публика любовта си и постиженията си в едно от най-красивите изкуства – музиката.

 

Коментари към новината

Още новини от Култура