Новини от област Стара Загора и България

Областният управител: От Фондацията на арх. Иванова са поставили незаконно камери на паметника „Бузлуджа“

Областният управител: От Фондацията на арх. Иванова са поставили незаконно камери на паметника  Бузлуджа
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

От Фондация "Проект Бузлуджа" са поставили незаконно камери в Дом-паметника на връх Бузлуджа. Това съобщи на пресконференция областният управител на Стара Загора Ива Радева.
Пресконференцията беше организирана след обвинението на председателя на Фондация „Проект Бузлуджа“ арх. Дора Иванова, че липсва охрана на чинията, разбита е вратата на паметника и отговорност за това носи областният управител.

Повод за пресконференцията са появили се твърдения относно статута на Дом–паметника на връх Бузлуджа, каза Ива Радева. В пресконференцията взе участие и главен комисар Лазар Христов, директор на ОДМВР – Стара Загора.

Дом-паметникът е частна държавна собственост в управление на областния управител. Новото е, че от 3 години със заповед на Министерство на културата паметникът е обявен с класификация на архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от най-ново време с категория национално значение. От този момент нататък, въпреки че е частна държавна собственост, което позволява доста широк спектър от начини на разпореждане, той попада под закона за културното наследство, който има доста ограничителни права и мерки за това кой, как, защо и по какъв начин може да се разпорежда и да взима решения относно управлението на сградата.

"Най-общо казано, това е собственикът - Областна управа на Стара Загора, но тъй като е обект с национално значение, всичко се съгласува с Министерство на културата и със съответните институции, които отговарят за културните ценности. От този момент нататък той попада под Закона за културното наследство, който има ограничителни мерки за това кой и по какъв начин може да се разпорежда относно паметника", обясни областният управител.

Ива Радева допълни, че почти през цялото време на управление паметникът е бил със заповед от Областния управител за забрана на достъп до вътрешността, като последната е от 6 декември 2023 г.
Основен мотив за забрата е, че сградата е опасна. Последното обследване е от РДНСК – Стара Загора е от края на април миналата година.

Почти през цялото време на управление, паметникът е бил със заповед за забрана за достъп до вътрешността. Такава заповед е имало постоянно, а последната е от 06.12.2023 г. Това е моя заповед, но по същество тя повтаря предходни такива. Тъй като винаги има посетители на върха и няма как всички те да знаят за тази заповед, на целия обект има табели, на който пише "Достъпът е забранен" на два езика - английски и български. Обектът е заключен, всички дупки са запушени и бетонирани, но въпреки това има интерес да бъдат разкопавани", каза Ива Радева.

Директорът на ОДМВР-Стара Загора ст. комисар Лазар Христов уточни, че в Закона за МВР са указани обектите, по който МВР има ангажимент за охрана. "Там е упоменат и Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа". На мое запитване от 01.12.2023 г. до директора на музея, относно статута и дали е включен обекта Дом-паметник "Бузлуджа" в обхвата на въпросния парк, който трябва да охраняваме, отговорът от Чавдар Ангелов е, че той попада във физическите граници на Парк-музея, но независимо от това, от самото си създаване до момента, винаги е третиран като самостоятелна административна единица. Към конкретния монумент, Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" няма никакви ангажименти и правомощия. Респективно, с това попадаме в хипотезата, че МВР няма задължението да охранява пряко и персонално конкретния монумент.

Въпреки това, изпратих писмо до областния управител със запитване дали сградата е укрепена към момента, какъв е достъпът до нея и има ли основание тази охрана да отпадне във времето.
В отговор на това, на 24.01.2024 г., Ива Радева казва, и доста обстоятелствено назад във времето обяснява, как се осъществява конролът, стопанисването, охраната на съответния монумент и че в един момент от време охраната е осъществявана от частни охранителни фирми и посредством сигнална охранителна техника, но това не е било ефективно.

От 2017 г. МВР и ОДМВР-Стара Загора има постоянен пост, горе до монумента, и това до голяма степен е ограничило набезите.
В заключение, г-жа Радева казва, че препоръчва охраната на обекта да остане, при необходимост тя може да бъде оптимизирана и намалена, ако създава затруднения в задълженията на органите на МВР", каза ст. комисар Лазар Христов.

Повече по темата четете тук: https://divident.eu/10059/razbiha-vratata-na-restavriraniya-monument-na-buzludzha-zaradi-lipsa-na-ohrana/

Коментари към новината

Още новини от Общество