Новини от област Стара Загора и България

Гълъбово и Раднево губят една трета от концесионните такси заради намаления въгледобив

7334 19/03/2024 15:47 Общество България
Гълъбово и Раднево губят една трета от концесионните такси заради намаления въгледобив
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

За една година приходите от концесии за общините Гълъбово и Раднево са намалели с 2 млн. 57 хиляди лева. За община Гълъбово намалението е с 677 229 лв., а за община Раднево – с 1 млн. 380 хил. лв.

Очаква се през тази година концесионните такси, които са съществена част от бюджетите на тези две общини, които са най-силно засегнати от зеления преход, да падне с една трета, съобщиха кметовете Николай Тонев на Гълъбово и Георги Петров на Раднево.

Според ръководството на община Гълъбово 66% от трудоспособното население в общината работи в предприятията от комплекса „Марица изток“. Това намаление за двете общини, намиращи се на територията на комплекса „Марица изток“ е катастрофално, се казва в писмо на кметовете на двете общини до министър-председателя на РБ Николай Денков и министъра на финансите Асен Василев, изпратено още на 18 септември 2023 г.

В писмото кметовете на Гълъбово и Раднево настояват за компенсационен механизъм във връзка с намаляването на приходите си от концесия. До този момент обаче двете общини нямат отговор от страна на държавните институции.

От две години проблемът с финансовите затруднения се чувства осезателно и за в бъдеще ще се задълбочава поради намаляване на приходите от концесия за добив на подземни богатства по Договор D-000465/11.11. 2005 г. с „Мини Марица-изток“ ЕАД, се подчертава в изпратеното писмо.

Кметовете признаха пред Divident.EU, че това затруднява работата на звената и дейностите на бюджетна издръжка и води до влошаване на качеството на предоставяните услуги на гражданите.

„Смятам, че бихме могли да компенсираме по-ниските концесионни такси с повече инвестиции на наша територия“, каза кметът на Гълъбово Николай Тонев. Той съобщи, че наскоро е бил заявен интерес към общината от немска фирма, която е била готова да инвестира 400 млн. евро на територията на Гълъбово.

„Община Гълъбово излезе с предложение до борда на директорите на „Мини Марица-изток“ за закупуване на над 1000 дка земя. Искахме да осъществим уникален за региона проект. Получихме съгласието както на ръководството на ММИ, ката и на БЕХ. Когато обаче бяхме на посещение при министъра на енергетиката Румен Радев, не получихме подкрепа“, обясни той.

Коментари към новината

Още новини от Общество