Новини от област Стара Загора и България

На Сирни заговезни възстановиха кукерския празник в Чирпан

6205 17/03/2024 20:03 Култура Сцени
На Сирни заговезни възстановиха кукерския празник в Чирпан
Divident.€U Divident.€U

Сирни заговезни в Чирпан бе изпълнен с народни обичаи и традиционни ритуали. За този първи празник идеята е на ръководителя на Танцов клуб "Ръченик", Чирпан Ясен Атанасов.

Кметът Ивайло Крачолов благодари за инициативата на Атанасов да се възстанови кукерския празник, който жителите помнят от 70-те години на м.в. и на екипа, реализирал днешното събитие, което предизвика огромен интерес. „Радостно е, че идеята събра толкова млади хора и ги присъедини към богатството на българския фолклор“, каза Крачолов, който благодари и на кмета на с. Златна ливада Ирина Панева за хубавия празник там.

В празничната атракция на чирпанския площад се включиха над 20 деца, които изработиха кукерски маски в работилницата на ЦОП- Чирпан и НЧ "Димитър Данаилов-2013". Малките участници дефилираха със своите маскарадни творения, редом до чирпанската кукерска група.

В базара за Сирни заговезни на занаятите, фермерите и изкуствата се включиха 30 изложители от София, Димитровград, Стара Загора, Нова Загора, Хасково и Чирпан. Редом до тях бяха и читалищата от общината.

Днес аплодисментите бяха заслужени за невероятните изяви на:
ТС "Ръченик", ФГ " Тракийка", ТС "Тракийска броеница" при СУ "Яворов", НЧ "Будилник-1906", Зетьово, ТС "Светулки" при СУ "Яворов".

Дефилето на автентични български носии от колекцията на учителя и фотограф Васил Танев възхити събралите се чирпанлии и гости на града. Работилничката за кукерски маски представи обичая "Хамкане".

Публиката с удоволствие аплодира пролетните обредни танци "Оран" и "Сеитба" на Кукерската група на Ясен Атанасов.

Сред различните вярвания, които присъстват на Сирни заговезни, най-важно е искането на прошка. По стар български обичай това се прави от по-малките към по-старите за опрощаване на грешките: Прости – простено!

Коментари към новината

Още новини от Култура