Новини от област Стара Загора и България

НАП публикува ред изключения от намалената на 9% ДДС ставка от 1 юли

2606 30/06/2020 12:00 Икономика Бизнес
НАП публикува ред изключения от намалената на 9% ДДС ставка от 1 юли
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Два дни преди да влезе в сила обявеното от 1 юли диференцирано облагане с ДДС за книгите, бебешките храни и хигиенни стоки за бебета, ресторантьорските и хотелиерските услуги, НАП публикува в сайта си „Становище за прилагането на чл.66 от ЗДДС“, което разяснява за кои точно стоки и услуги важи намаления размер от 9% ДДС и за кои остава досегашната ставка от 20%.

Така от 1 юли, освен услугата за хотелско настаняване, с 9% ДДС ще се облагат ресторантьорските и кетъринг услуги. НАП обаче посочва няколко изключения, които не определя като ресторантьорски или кетъринг услуги, а като „доставка на стоки“, - дейност, която продължава да се облага с ДДС от 20%.

Според инструкцията на НАП такава е доставката на храна за вкъщи от ресторанти, супермаркети и други подобни обекти. 20% остава ДДС-то и за продажбата на храни от вендинг машини, мини бар и магазини, включително от топла витрина. Също с 20% ДДС остава продажбата на храна от каравани, фоайета на кина, павилиони, будки и други обекти на доставчици, предоставящи храна. В този смисъл с 20% ДДС остава продажбата на закуски, дюнери и пици на улицата. С 20% ДДС остава и продажбата на храна от гишета на ресторанти за консумация извън ресторанта от типа „drive in“, „walk through“.

Доставката на храна от ресторант „за вкъщи“ се схваща като „доставка на стока“, тъй като клиентът на практика не ползва допълнителни ресторантски услуги като обслужване, сервиз и ред други условия. Затова тя остава със ставка от 20% ДДС. Ако обаче клиентът пожелае неконсумираната част от храната да му в ресторанта бъде опакована за вкъщи, това се смята за ресторантска услуга и се облага с 9% ДДС. Продажбата на храна във влак или автобус, включително с количка, също остава на старата ставка от 20% ДДС.

Музикалните програми с гостуващи изявени артисти в заведения, когато цената им е добавена в предлаганото меню от храни със завишение, също остават извън определението за ресторантска услуга и ще се облагат с 20% ДДС. Ако обаче в обекта обичайно или в определени дни свири „жива музика“ без в тези дни да се завишават обявените цени в менюто, това се смята за ресторантска услуга и се облага с 9%.

С 20% ДДС продължават да се облагат алкохолните напитки, виното и бирата, сервирани в ресторантите, както и коктейлите, които съдържат алкохол, вино или бира.

При книгите изключение от намалената ставка от 9% правят рекламните издания, макар и когато на външен вид са оформени като книги, както и когато изданията са съставени основно от видео или аудио-музикално съдържание. С 20% ДДС продължават да се облагат вестниците и списанията, тъй като за разлика от книгите, те са периодични издания. Ниската ставка от 9% ДДС обаче е в сила за електронните книги и аудио книгите, когато те възпроизвеждат информационното съдържание на отпечатаните книги, а не предимно музика.

Ставката от 9% е временна и ще бъде в сила до 31 декември 2021 г. Според финансовите експерти очакванията са разликата от намаленото ДДС да остане в полза на търговците и в по-редки случаи от намалението да се облагодетелстват клиентите.

Коментари към новината

Още новини от Икономика