Новини от област Стара Загора и България

13 кандидати спечелиха конкурсите за училищни директори в Старозагорско

13 кандидати спечелиха конкурсите за училищни директори в Старозагорско
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

13 кандидати са спечелили втория етап на конкурсите за училищни директори в Старозагорски регион. С тях ще бъдат сключени трудови договори през следващите дни.
До конкурса бяха допуснати 23-ма кандидати, които се състезаваха за 15 училища. За основното училище в старозагорското село Горно Ботево не се е явил кандидат. Затова там продължава да изпълнява задълженията си временно назначеният директор.

От 23-мата кандидати 19 са положили успешно теста, а 4 са отпаднали, съобщи началникът на РУО в Стара Загора Милена Йолдова.
За три училища от региона се е явил повече от един кандидат – за павелбанските села Александрово и Скобелево, както и за ПГКНМА Минко Балкански в Стара Загора.

За останалите училища се е явил по един кандидат. С временно изпълняващи длъжността директор остават Основно училище „Кирил Христов“ в Стара Загора и Пето основно училище „Митьо Станев“.

„Интересът към длъжността директор действително е нисък. С увеличаването на възнагражденията на учителите се създаде комфорт за работа. Не всеки има желание да си наруши комфорта си и да поеме по-голяма отговорност, каквато изисква директорската позиция“, коментира Милена Йолдова.

Това е тенденция, която наблюдаваме в последните конкурси. Все по-малък е интересът към длъжността директор в училищата, допълни тя.
Кандидатите минаха през писмен тест и устно събеседване. Според членовете на комисията при провеждане на конкурса тестът и събеседването не дават възможност да се откроят компетентностите на кандидатите относно нормативната уредба.

Регионалните управления на образованието в страната ще споделят становището си с МОН, които са автори тестовете за директорските конкурси.

Коментари към новината

Още новини от Образование